Wednesday, February 8, 2012

MASALAH ARNAB MUDAH MATI

( gambar hiasan )
SALAM..bertemu lagi kita pada entry kali ini berkenaan tajuk " masalah arnab mudah mati " ayat ini begitu sinonim kita dgr dari mereka yang tidak begitu famous tentang penjagaan arnab secara meluas,jadi permasalahan ini membuatkan mereka diluar sana menjadi takut utk berdepan dengan masalah ini,kerana bimbang akan kerugian nanti,jadi justeru itu saya mahu berkongsi kepada pembaca semua mengapa perkara ini boleh berlaku sedemikian,sekurang kurangnya boleh menjadikan kita mengurangi risiko yg mendatang..saya mahu mengupas sedaya mana yg termampu.

SOALAN LAZIM : KENAPA ARNAB MUDAH MATI YA?

JAWAPAN SAYA : ARNAB IALAH HAIWAN MANGSA,JADI DIA TIDAK MEMPUNYAI DAYA JANTUNG YG BEGITU KUAT UTK MENERIMA SESUATU ANCAMAN,JADI DARI SITU ARNAB AKAN SERING STRESS ATAU BERHATI HATI DENGAN KEADAAN,JUSTERU ITU UTK MENGATASI MASALAH INI,SAYA NASIHATKAN KEPADA ANDA SEMUA,HARUSLAH KITA MEMBERIKAN MEREKA INI MAKANAN TAMBAHAN UTK ARNAB ARNAB INI MENJADI KUAT SEDIKIT DARI YG BIASA,OK BERBALIK PD SOALAN ANDA TADI,PUNCA PUNCA KEMATIAN ARNAB MAJORITINYA IALAH BERPUNCA DARI PEMAKANAN,MINUMAN HARIAN DAN SUASANA,INI IALAH MAJORITI YG SERING BERLAKU DAN MENYUMBANG KEPADA RISIKO MUDAHNYA ARNAB MATI.

SOALAN LAZIM :TAPI SEMALAM OK JE,SAYA BANGUN PAGI JE TENGOK DIA DH MATI,KENAPA?

JAWAPAN SAYA : JIKA KITA MAHU BINCANGKAN BERKENAAN PERKARA SPECIFIK INI,KITA MEMERLUKAN BEDAH SIASAT UTK LEBIH TAHU PUNCA KEMATIAN,DIMANA KAMI PERNAH MEMBUAT BEDAH SIASAT PADA TUBUH ARNAB YG MATI MENGEJUT,DAN KAMI DAPATI IA MENGALAMI KEROSAKAN HATI YG TERUK,DAN IA BERPUNCA DARI AMONIA YG BERASAL DARI AIR KENCING ARNAB ITU SENDIRI.JADI ITU IALAH JAWAPAN DARI BEDAH SIASAT KAMI,UTK KES SEPERTI INI,KEBIASAANNYA YG TERJADI SEDEMIKIAN IALAH DISEBABKAN PEMAKANAN DAN MINUMAN IA IALAH LEBIH DARI 75% PUNCA KEMATIAN ARNAB SECARA MENGEJUT BERPUNCA DARI SITU.

SOALAN LAZIM : BAGAIMANA YANG KAMU MAKSUDKAN DARI PUNCA PEMAKANAN DAN MINUMAN ITU??

JAWAPAN SAYA : KITA SEDIA MAKLUM,MAKANAN UTAMA DALAM BIDANG TERNAKAN SEKARANG IALAH PELLET ATAU DEDAK,JADI KEBANYAKAN DARI UJI KAJI KAMI,ARNAB YG MAKAN 100% PELLET NI LEBIH TINGGI RISIKONYA UTK MATI MENGEJUT,INI KAMI SUDAH SERING KALI BUAT UJI KAJI,DAN KAMI MENDAPATI JAWAPAN YG SAMA RISIKONYA IALAH SETINGGI 80% AMATLAH BERBEZA DENGAN ARNAB ATAU HAIWAN YANG MEMAKAN HAY SECARA JUMLAH YG LEBIH TINGGI DARI PELLET,JADI NASIHAT SAYA UNTUK PEMBELA ARNAB SECARA SUKA SUKA,JIKA ANDA SAYANGKAN HAIWAN BELAAN ANDA INI,HARUSLAH ANDA MENJAGA PEMAKANAN ARNAB ANDA DENGAN BETUL,KERANA ITU IALAH MENENTUKAN TAHAP KESIHATAN ARNAB ANDA,USAH LUPA MENYIMPAN UBAT UBATAN KERANA ITU BOLEH MEMBANTU ANDA SEMUA DARI MENGELUARKAN DUIT YG LEBIH BANYAK KELAK DI HARI KEMUDIAN,SEPERTI VITAMIN,MULTI VITAMIN,UBAT ANTI CIRIT,UBAT KURAP DAN BERBAGA BAGAI UBAT LAGI.

SOALAN LAZIM : SAYA DAH JAGA PEMAKANAN MEREKA,TAPI ARNAB SAYA MATI SECARA TIBA2 PULA,KENAPA YE?

JAWAPAN SAYA : JIKA ANDA SUDAH BERUSAHA DENGAN BETUL,JIKA BERLAKU JUGA,ITU SUDAH DITAKDIRKAN BERLAKU.

SOALAN LAZIM : ARNAB SAYA LEPAS SAYA BERI SAYUR JE ESOK DIA MATI,KAN ARNAB BOLEH MAKAN,TAPI KENAPA DIA MATI ??

JAWAPAN SAYA : ARNAB TIDAK MEMPUNYAI MASALAH DENGAN SAYUR ITU,YANG MENJADI MASALAHNYA IALAH KAWASAN ITU TELAH SERING DISEMBUR DENGAN RACUN,JADI SECARA AUTOMATIK SAYURAN ITU MENJADI BAHAYA UTK HAIWAN TERNAKAN,DAN LAGI SATU,TIDAK DIGALAKAN MEMBERI ARNAB MEMAKAN SAYURAN YG BANYAK KANDUNGAN AIR,KERANA BIMBANG BIMBANG AKAN MENJADI PARU PARU BERAIR UTK ARNAB ITU..BERI MEREKA MAKANAN SECARA BETUL,INSYAALLAH AKAN PANJANG UMURNYA...

SOALAN LAZIM : ADAKAH SANGKAR / REBAN YG BERKARAT MANJADIKAN BAHAYA UNTUK KESIHATAN ARNAB??

JAWAPAN SAYA : IYER BETUL,KARAT ITU AKAN MEROSAKAN SALURAN JANTUNG ARNAB DAN BOLEH MENJADIKAN BERLUBANG,JADI ANDA HARUS BERHATI HATI DLM MEMILIH SANGKAR YG SESUAI UNTUK TUJUAN PEMBELAAN MAHUPUN PENTERNAKAN.

SOALAN LAZIM : APAKAH ARNAB SESUAI UTK SUASANA YG BISING??

JAWAPAN SAYA : AMAT AMAT TIDAK SESUAI UTK ARNAB DIBELA DALAM SUASANA YG SERING BISING,KELAM KABUT SERTA SUASANA YG BANYAK DALAM KEADAAN TERKEJUT,ITU HANYA AKAN MENJADIKAN ARNAB ITU SERING STREES,CIRIT DAN AKAN MATI.

SOALAN LAZIM : APAKAH ARNAB BOLEH DIBERI MINUM DENGAN HANYA AIR PAIP??

JAWAPAN SAYA : ARNAB BAKA KAMPUNG SESUAI,TETAPI ARNAB BAKA BELAAN TIDAK SESUAI,SEBAB TAHAP SISTEM DAYA TAHAN ARNAB BERBEZA BEZA MENGIKUT KEPEKAAN DIMANA IA DILAHIRKAN,KERANA BAKA PET TIDAK MEMPUNYAI CARA KEHIDUPAN YG SAMA SEPERTI ARNAB BAKA KAMPUNG,CONTOH YG TERDEKAT IALAH,JIKA KITA ORG BANDAR MAKAN SEPERTI MAKANAN ORANG ASLI ( bukan kutuk ) KITA PASTI AKAN MENJADI SAKIT DAN PERUBAHAN CHEMICAL DALAM SISTEM BADAN DAN AKAN MENBUATKAN KITA ALERGIK..INI BERLAKU KERANA SISTEM DAYA TAHAN SAKIT AMAT LEMAH DANGAN BENDA YG ASING.MAKSUD SAYA IALAH SISTEM DAYA TAHAN BADAN KITA SERING MEMAKAN BENDA YG BANYAK BERACUN,DAN SISTEM DAYA TAHAN BADAN ORG ASLI SERING MEMAKAN MAKANAN YG ASLI TANPA BAHAN CHEMICAL.MUDAH BUKAN..? HARUSLAH BERI ARNAB ANDA MINUM AIR YG BERTAPIS DAN BOLEH DIMINUM TERUS,SEKALI GUS PERUBATAN ARNAB ANDA MENJADI LEBIH MUJARAB DENGAN MENGUNAKAN AIR YG BERSIH.

AKHIR KATA : WALAU APA PUN YG ANDA SERING LAKUKAN,ITU HANYALAH HAK ANDA,KAMI HANYA MEMBERI KHIDMAT NASIHAT MANA YG TERMAMPU SAHAJA,JIKA ANDA DAPATI PENDAPAT YG LEBIH MEMUDAHKAN ANDA DAN LEBIH EFEKTIF,KAMI GALAKAN ANDA MENGIKUT MANA YG ANDA RASA SUKA..TINGKATKAN KUALITI PENTERNAKAN UNTUK MASA DEPAN ANDA..TERIMA KASIH..SALAM.TQVM.

nukilan " arnab pelangi ent " ;)

4 comments:

 1. dalam umur berapa arnab boleh diasing kan mengikut jantina? bagaimana nak tahu arnab itu jantan atau betina ketika berusia 3 bulan?

  ReplyDelete
 2. ari tu saye ngan ank sedare saye baru je beli arnab.. 2 hari pastu,arnb ank sedare saye tiba2 x nk mkn dan tros mati.. apakah puncanya?? arnb saye masih hidup.. tp saye takut kalo arnb saye pon jd macam tu.. apakah punca arnb ank sedare saye ley mati??

  ReplyDelete
 3. sangkar sya berkarat adkh perlu cat lain??

  ReplyDelete
 4. Salam. Arnab saya digigit kucing, tp tidak cedera. Hr kedua digigit, sy bw ke doktor A. Doktor A cuma beri vitamin kerana baby arnab xboleh makn ubat katanya. Hari ke3, sy jumpa doktor B kerana arnab sy lemah. Doktor B beri ubat demam. Selepas 5 minit diberi ubat, arnab saya mati. Kenapa ye? Tq.

  ReplyDelete