Friday, August 11, 2017

CARA PILIH ARNAB YANG BERKUALITI

kalau xnk ada masalah belakang hari ttg haiwan kesayangan anda khususnya arnab :
-  beli arnab dri breeder yg menjaga kebersihan reban,reban xlembab,xkarat,najis tidak terurus,kualiti bekas mknn/ minuman yg bersih..
- beli arnab dri breeder yg memilih makanan berkhasiat shj utk arnab peliharaan mereka,jgn beli jika breeder memberi daun atau hijauan selain alfafa,timothy & oaten..
- beli dri breeder yg memantau kesihatan arnab peliharaan mereka,jgn beli jika arnab mereka kotor,kesan najis yg buruk pd bulu,jgn beli jika arnab itu bergaul bebas dgn arnab yg lain,ini boleh akibatkn penyakit berjangkit..
- beli dri breeder yg tahu menjg kualiti kesihatan arnab,jgn beli yg tidak tahu menjaga kualiti arnab mereka..
- jgn beli dri breeder yg memberi pellet berwarna kpd arnab belaan mereka,ini boleh mengakibatkn kerosakkn buah pinggang arnab mereka dlm masa jangka panjng..
- sy tidak mengalakkn utk membeli dri breeder yg menggunakan pellet ladang ( jika induk ) utk arnab mereka,ini berisiko mengurangkn sistem pembiakann dlm jangka yg singkat dlm pengeluaran baka..
- beli dri breeder yg boleh berikan anda warranty jika berlaku apa2 dlm masa 7 hari slps membeli..
bt masa ini,ini shj sy kongsikn kpd pembaca semua,nnti kita bertemu lg pd tips akan dtg..breeder jgn mrh,ini ialah usaha utk meningkatkn kualiti industri arnab sbg haiwan kesayangan..terima kasih..sila share jika mendtgkn manfaat pd anda dan org lain..

Thursday, August 10, 2017

ILMU ASAS BELA ARNAB PELIHARAAN

senarai asas yg perlu bila mahu bela arnab sebagai haiwan kesayangan
- reban 2x2 utk 1 ekor arnab
- bekalan air bertapis
- pellet yg berkhasiat ( sy syorkn pellet nutrisi )
- pilihan hay sbg mknn alami mereka
- atap & dinding biar dari plywood
- reban tidak kena panas matahari
- pengaliran angin yg baik
- bekas makanan dari seramik
- jarak lantai reban dgn najis kira2 1 kaki
- kawasan tenang
- reban sentiasa kering
- susunan jantina berselang seli
- arnab yg sakit dikurantinkn
ini ialah asas yg perlu anda tahu..sila share jika anda rasa asas ini bermanfaat...

Monday, August 7, 2017

JAGA PEMAKANAN ARNAB ANDA

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog saya,bertemu lagi kita pada tajuk yg kerap kali saya naikkan untuk mengingati anda semua iaitu tentang penjagaan pemakanan arnab anda,kerap kali saya ingatkan jangan memberi arnab anda makan sayur,ya sayur,kerana sayur bukan jerami atau hay,arnab makan jerami bukan sayur,sayur mempunyai kandungan air yang tinggi dan ia mampu memudaratkan sistem paru paru arnab hingga boleh membawa maut,sila ambil tahu diet arnab anda dengan betul,dapatkan hay seperti alfafa hay,timorhy hay,oaten hay kerana inilah makanan alami mereka..saya harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat pada tajuk kali ini..terima kasih

Thursday, March 16, 2017

MENCARI ILMU TENTANG ARNAB

kpd yg baru minat utk membela rabbit ni kan sy nasihatkn bila cri ilmu kt google ni crilah yg btul2,sbb kebanyakknnya sy tgk ramai yg copy paste atau amik dri ckp2 org..niat dorg tu nk share dh btul dh,tp kdg2 jd merapu dan xmenepati apa yg btul...sbg contohnya dia sarankn kpd org ramai bg arnab dia mkn daun isreal,arnab ni bkn daun isreal je dia mkn,kotak wayer,kertas kain pun dia mkn..sy nasihatkn blooger2 liar mcm ni ada lebih baik gatalkn tgn buat reban atau sangkar arnab lg bgs dri sebarkn ilmu yg xbermanfaat..knp sy nasihat mcm ni? sbb sy nk industri arnab ni berkembang maju dlm malaysia dan arnab ialah haiwan yg berkualiti dan sihat utk dibela..sy xnk org beli arnab tp bela 3 4 5 bln mati...ni akan merencatkn hobi ini..

Tuesday, December 13, 2016

KELEBIHAN PELLET NUTRISI

berikut ialah kelebihan pellet nutrisi yg kami jual utk memastikan arnab & guinea pig anda sihat dan aktif